2016. november 16., szerda

Fejenállás



Pár héttel ezelőtt anyukám mesélte, hogy szokott fejen állni, mert hallotta egy tévéműsorban, hogy milyen jótékony hatással van a szervezetre. Három nappal ezelőtt egy barátunk mesélte, hogy elkezdett napi rendszerességgel fejen állni, merthogy az edzője is mondta, illetve utána olvasott mennyire jó dolog ez. És ezek után a filantropikum.hu oldalon is szembejött egy cikk ugyanezen  témával kapcsolatban, 
Azt hiszem nincsenek véletlenek... Vagy el kell kezdenem, hogy megtapasztaljam milyen érzés vagy végig kell olvasnom a cikket! :)
Mielőtt azonban a felsorolást idemásolom, arra azért mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, hogy óvatosan kell hozzákezdeni ehhez a gyakorlathoz, különösen abban az esetben, ha valaki nem edzett, vagy esetleg magas a vérnyomása. 
Első és legfontosabb, hogy el kell pakolni a közvetlen közelünkből mindent, nehogy összeverjük a lábunkat, ha esetleg elveszítjük közben az egyensúlyunkat, a fal mellett csináljuk, és nagyon figyeljünk a légzésre - semmiképpen se tartsuk vissza a levegőt!!! Egyébként létezik szék fejenálláshoz, ha valakit esetleg érdekelne (http://yogabazaar.eu/szek-fejenallashoz-feetup)

Szóval, miért is gyakoroljuk a fejenállást? (filantropikum.hu) Íme:


1. Javítja a koncentráció-képességet

Ahányszor sikerül fejre állni, annyiszor javítható az agy vérellátása. Ez pedig hozzájárul a koncentráció-képesség, a figyelem, a gyors észjárás erősödéséhez, amelyekre mindennap szükségünk van, hogy helyt álljunk a munkahelyünkön, de a családi életben is.

2. Csökkenti a stresszt

Ha rendszeresen gyakoroljuk a fejenállást, akkor képesek vagyunk irányítani a gondolkodásunkat, jobban tudunk összpontosítani a feladatainkra, ezáltal megtapasztalhatjuk az önkontroll előnyeit, amely nagyon jól fog jönni, ha a stressz, idegesség, félelem, aggódás kerít hatalmába.

3. Erősíti a karokat és a vállakat is

Nyilván, ahhoz, hogy sikerüljön a fejenállás, a megfelelő pozíciót kell felvenni, amiben nagy szerepük van a karoknak és a vállaknak. Ezek összehangolt izommunkája is hozzájárul a sikeres fejenálláshoz, így ha erősebb karokat, vállakat szeretnék, gyakoroljuk a fejenállást.

4. Megakadályozza a végtagok dagadását

A felhalmozódott folyadékmennyiség miatt, főként nyáron egyes személyek lábfeje, bokája a kétszeresére duzzad, főként ha valaki sokat ül egy helyben. Ha felemeljük a lábainkat, akkor a folyadék távozik, a vérkeringés beindul, és a dagadás is enyhülni fog. Még egy jó ok, hogy gyakoroljuk a fejenállást.

5. Javítja a testtartást

A fejenállás során a testünk arra összpontosít, hogy megtartsa a saját testsúlyát. Ehhez a már említett kar- és vállizmok munkája mellett még a has-, hát- és derékizmokra is nagy szükség van. Ezek erősítése pedig majd az egész testtartásra is pozitív hatással lesz.

6. Jót tesz az arcbőrnek is

A fejenállás során a vérkeringés jobban beindul, főként a fejrészt érinti, így az arcbőrt behálózó hajszálerek is megtelnek tápanyagokban és oxigénben gazdag vérrel, ami a bőr számára nagyon előnyös. A fejenállásnak bizony fiatalító hatása is van.

7. Javítja a vérkeringést

Álló testhelyzetben a szívünk folyamatosan az agy fele kell pumpálja a vért, de ha fejre állunk, akkor a végtagokba is el kell jutassa a tápanyagokban gazdag életanyagot, így az egész szervezetet ellátó vérkeringés optimálisabb lesz.

8. Javítja az emésztést

A fejenállás jótékonyan hat az agyalapi mirigy működésére is, amely az éhségérzetet szabályozza. Ugyanakkor ez a testpozíció megakadályozza, hogy az emésztést károsan befolyásoló anyagok, gázok felhalmozódjanak a szervezetben.

9. Boldogságot okoz

Ha több vér jut a fejünkbe, az a boldogságérzetet is befolyásolja. Emellett nyugtatóan hat, de energiával is feltölt.

10. Bátorságot ad

A fejenállás azért is jó, mert erősebbé, magabiztosabbá tesz, hiszen megtanulunk bízni önmagunk erejében, azokban a képességeinkben, amelyeknek birtokában vagyunk. Így lelkileg, de fizikailag is bátrabbá válhatunk.

10. Felfrissít
Bárki kipróbálhatja, hogyha fáradt az idegrendszere – pl. tanulás közben – néhány perces fejenállás teljesen kitisztítja az agyat. Persze a tisztultság nem tart sokáig, legfeljebb 5-10 percig, tehát az alaposabb kimerültség nem küszöbölhető ki néhány perces agy-vérbőséggel, de jó hatása szembetűnő.

A jogapont.hu-n további szempontokat is találtam:
  1. Az agy gazdag tápanyag ellátásának következtében a test valamennyi funkciója erősödik, fokozódik. Az idegek, szemek, fülek, az orr és a torok állapota javul.
  2. A fejenállás az egyenes és fordított testhelyzetnél fogva nagymértékben pihenteti a szívet és a keringési rendszert. A szívnek csak annyi energiára van szüksége, hogy a vért a lábakba pumpálja. A gravitáció segíti a vénás vért visszajuttatni a szívhez, így a szív vérárama fokozódik.
  3. Ugyanakkor az aortában lévő baroreceptorok és az arteria carotis (nyaki verőér – az agyba vezető legnagyobb érpár egyike, amely a nyakban fut) is stimulálva van, melynek eredményeként a központi idegrendszerben fokozódik a paraszimpatikus kiáramlás, ezáltal pedig időszakosan csökken a szívritmus és a vérnyomás.
  4. Javítja a vér hemoglobin tartalmát.
  5. „A hasi szervek súlya a rekeszizmot mély kilégzésre készteti, és ez nagyobb mennyiségű szén-dioxidot, méreganyagot és baktériumot távolít el a tüdőből.”
  6. Ajánlott asztma, szénanátha kezelésére a fokozott mellkasi vérkeringés miatt.
  7. A tüdő sokkal ellenállóbbá válik az időjárás változásaival szemben.
  8. Melegen tartja a testet.
  9. Revitalizálja a belső elválasztású mirigyeket: agyalapi mirigyet, pajzsmirigyet, mellékpajzsmirigyet, tobozmirigyet és a csecsemőmirigyet, ezáltal kedvezően befolyásolja a szervezet hormonháztartását, és megfiatalítja az egész szervezetet.
  10. A test nehézkedésében bekövetkező változás a hasi szervekre is kedvezően hat. Megváltozik azok kötőszöveti felfüggesztése, valamint bő vérfürdőben van részük, ezáltal működésük javul, pl.: hasnyálmirigy (enzimek termelése, különösen fontos az inzulintermelés), máj (méregtelenítés), lép (a vér tisztítása), gyomor (emésztés), vese (kiválasztás).
  11. A fejenállás kiváló gyógyszere a vesegörcsnek.
  12. A belek mozgása szabadabbá válik, ezért megszűnik a makacs székrekedés, ennek következtében fokozódik a méregtelenítés, energikusabb lesz a test.
  13. A fejenállás leküzdi a gyomorsüllyedést, serkenti az emésztést.
  14. Javallt menstruáció problémáinak kezelésére és a menopauza zavarainak megelőzésére.
  15. A mozgásszervrendszer fordított terhelést kap, ennek hatására javulnak a gerincoszlop egysíkú testtartásból adódó betegségek.
  16. Erősíti a gerinc melletti izmokat, és javítja a testtartást, ahogy a gerinc rendeződik. A póz kitartása közben fontos összhangba hozni a gravitáció erejének irányát a gerincoszlop anatómiai tengelyével úgy, hogy a test súlya a vállakra kerül, és egyenletesen oszlik el a csigolyák közötti discusok (porckorongok) és a csigolyatestek között.
  17. Az ágyéki, valamint keresztcsonttájéki területek felszabadulnak szokásos terhük alól.
  18. Fejleszti az egyensúlyérzéket, mivel egyensúlyozó ászana is. Ezáltal fejleszti a kisagyat, az agyközpontot, mely a test mozgásának koordinációját irányítja. „Az egyensúlyozó ászanák a tudattalan mozdulatokat lecsillapítva fizikai egyensúlyhoz vezetnek. Amint a mozgó test egyensúlyba kerül, mindinkább szabaddá válik, hogy önmaga megtartásában és a mozgásban más erőkre is támaszkodjon, mint például a gravitáció. Ezáltal saját energiáját megőrzi, és a mozgás kecsessé, könnyeddé válik.”
  19. Akik visszértágulatban szenvednek, megkönnyebbülnek, mivel a pangó vér kiürül a végtagjaikból.
  20. Aranyér problémák kezelésében is hatásos, mert az erek falai ruganyossá válnak, és elveszítik a hajlamukat a megpattanásra.
  21. A nők kedvelt gyakorlata, mert nagyban késlelteti, illetve megszünteti az arcbőr ráncosodását. A „kozmetikai szerek egy része minden eszközt megragad, hogy az arcbőrön vérbőséget, jobb vérellátást hozzon létre. Ugyanezt érjük el (és mennyivel olcsóbban!) a fordított testhelyzettel is. A jóga a fordított testhelyzetű gyakorlatokat az arcbőr fiatalon tartására is ajánlja.”(jogapont.hu)
Mától elkezdem a fejenállás gyakorlását, egy hónap múlva beszámolok a hatásairól :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése