2017. október 29., vasárnap

Avokádó olaj




(fotó: www.draxe.com)

Már használtam kókuszolajat, extraszűz olívaolajat, kakaóvajat, argán olajat és mandulaolajat is az arcomra, de avokádóból eddig csak magát a gyümölcsöt fogyasztottam. Legutóbb, amikor egy bioboltban vásároltam, "szembejött" velem az avokádóolaj. Gondolkodás nélkül levettem a polcról és hát csak a pénztárnál derült ki, hogy aranyárban mérik... Gondoltam, ha majd külsőleg és belsőleg használom, majd behozza az árát :):):)

Az illata azért messze nincs olyan, mint a kókuszolajé, ezért amikor testápolóként használom, mindenképpen keverem a testápoló krémemmel. Hajra még nem próbáltam, arcra viszont rendszeresen, de eddig csak úgy magában, valamint reggelente 3 dl vízbe teszek 1 evőkanállal és azt iszom éhgyomorra mostanság. (Táplálkozási szakemberek az avokádó olaj fogyasztását a következők miatt javasolják: javítja az agyműködést és a szív egészségét, megelőzi az ízületi gyulladást, szabályozza a vércukrot, megvéd a rák ellen, könnyíti az emésztést és a látás javításában is fontos szerepet játszik). 

Az olajat az avokádó összetört húsából állítják elő, sajtolással. A jó avokádó olaj bio forrásból származik és hidegen sajtolt eljárással állítják elő. A hidegen sajtolt eljárás során minden pozitív összetevő megmarad az olajban, ezért is nem javasolt az avokádó olajat hevíteni (mint ahogy az extra szűz olívaolajat sem), mivel egyes vitaminok hő hatására lebomlanak.


Az avokádóolaj egy jól kenhető, folyékony olaj – így jó alternatívája lehet a szintén szuper jó, de nehezen kenhető shea vajnak. Gyorsan felszívódik és nem tömíti el a pórusokat.

Mit tesz az avokádó olaj a bőrért és a hajért?

Az avokádó olaj gazdag Omega-3 zsírsavban, illetve vitaminokban. Különösen sok benne az E-vitamin, amely gyulladáscsökkentő hatású, de tartalmaz A-, B-, C- és D-vitamint is! 

 Az avokádó olaj gazdag Omega-3 zsírsavban, illetve vitaminokban. Különösen sok benne az E-vitamin, amely gyulladáscsökkentő hatású, de tartalmaz A-, B-, C- és D-vitamint is! Az olajok és vitaminok kombinációjának köszönhetően az avokádó olaj:

 Az avokádó olaj hatásai a bőrre

  1. Hidratálja és puhítja a bőrt
  2. Ösztönzi a bőr kollagéntermelését (a kollagén pedig bőröd feszességéért felel)
  3. A benne található vitaminok ösztönzik a sejtek regenerációját (szóval frissebb és egészségesebb lesz a bőröd)
  4. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású (azaz viszlát irritált, viszkető, gyulladt bőr, viszlát pattanás)
  5. Lassítja a bőr öregedését, a ráncok, a foltok kialakulását, mivel tele van antioxidánsokkal
  6. Természetes fényvédő, kutatástól és avokádó olajtól függően 4-15-ös fényvédő faktorral rendelkezik

Az avokádó olaj hatásai a hajra

Gazdag vitamin és olajtartalma a hajra is csodálatos hatással van:
  1. A sejtek regenerációjának ösztönzésével segíti a hajszálak növekedését
  2. Hidratálja a száraz, töredezett hajat.
  3. Antibakteriális hatása révén segít csökkenteni a korpát és a viszketést a fejbőrön
  4. Csökkentheti a hajhullást magnézium, A-vitamin és réz tartalmának köszönhetően

Mire is jó az avokádóolaj – 5 tipp az avokádóolaj használatára:

1)   Használd testápolóként, különösen feszesítést igénylő száraz területekre. (Figyelem: az avokádóolaj még a kókuszolajnál is folyékonyabb, szóval nagyon kevés elég nagyon nagy területre) A száraz, vékony, érzékeny bőr különösen hajlamos a ráncosodásra, illetve könnyebben elveszíti a rugalmasságát. Az avokádó olaj kollagén termelődését segítő hatása miatt különösen jól használható ilyen érzékeny területeken, ahol különösen vékony a bőröd:
  • dekoltázsra, feszesítés érdekében
  • kézre, ahol ráadásul segíthet megelőzni a foltok kialakulását
  • megereszkedett bőrre combon, vádlin (pl. ha fogyás következtében kicsit lóg a bőröd, avokádó olajos masszázst ajánlok)
  • 2)   Arcra. Az avokádó olaj bármily’ meglepő, segíthet a mitesszerek felszámolásában. Alkalmazd ezen a területen, mivel segít lezárni a pórusokat és gátolja az újabb mitesszerek kialakulását. (Emellett nem mellesleg ránctalanító hatású is).
  • Hozzávalók az avokádós arcmaszkhoz:
    • 1 érett, puha avokádó
    • 1 kiskanál méz
    • kevés friss citromlé
    • joghurt (annyi, amitől még szépen kenhető a massza)
    Elkészítése:
    1. Az avokádót vágjuk félbe, vájjuk ki a húsát, és egy villával dolgozzuk össze a többi hozzávalóval.
    2. Vigyük fel a pépet a megtisztított arcra és nyakra és hagyjuk fent 20 percig.

3)   Ösztönözd a hajnövekedést avokádóolajos fejmasszázzsal. Ha teheted, a tervezett hajmosás előtt 1-2 órával masszírozz a fejbőrödbe avokádóolajat. (Kombináld olyan természetes hajnövelést serkentő anyagokkal mint a levendula és a rózsa). Ezek az anyagok mind serkentik a sejtek regenerálódását, így a hajhagymákra is jó hatással vannak.
4)   Hajra: a hajszálakat – különösen ha töredezettek – is segít regenerálni. Alkalmazd a hajkondíciónálod helyett vagy kókuszolajjal keverve, s készíts belőle olajos hajpakolást.
5)   Fürdőolajként: adj pár csepp avokádóolajat (és pár csepp illóolajat) a fürdővízhez és áztasd ebben magad. A meleg víznek köszönhetően az olaj könnyen eloszlik a bőrödön és egy hosszú fürdés során fel is szívódik. Bőröd csodálatosan puha és bársonyos lesz, amikor kiszállsz a fürdőből. (www.zoldgondoskodas.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése