2017. január 13., péntek

Miért (v)együnk pomelo gyümölcsöt?





Már évek óta szemezgettem a bolt polcain lévő pomeloval, de bizalmatlan voltam, nem mertem venni... Végül a gyerekek kíváncsisága győzött és vettünk ebből a kicsit grépfrútra hasonlító, maláj déligyümölcsből. Minthogy fogalmunk sem volt arról, hogyan kell megtisztítani, rákerestünk a youtube-on :):):) Itt meg is lehet nézni: https://www.youtube.com/watch?v=c4K2P-fO2eM 

Egy ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcsről van szó, tényleg nagyon hasonlít a grépfrútra, de nem annyira fanyar, különösen, ha megtisztítjuk a gerezdeket a hártyától. Akkor érett, ha kívülről szép sárga, halványzöld. A húsa a halványsárgától, a halvány rózsaszínen át a mélyvörösig terjedhet. Sokáig eláll, akár kilenc hétig is!

Ennek a különleges gyümölcsnek számos kedvező hatása van az egészségünkre. Mint általában a citrusok, a pomelo is tele van C-vitaminnalMár egy darab pomelo tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk 193%-át. A téli megfázásos időszakban fogyasztása nélkülözhetetlen. A friss tanulmányok bebizonyították, hogy még a stressz miatt legyengült immunrendszert is hatékonyan erősíti az a C-vitamin. Azonban nemcsak a megfázások ellen nyújt védelmet, akik vérében a C-vitamin magas koncentrációban van jelen, 42%-kal kisebb az esélyük az agyvérzésre.
 Ezen felül azonban magas a kalcium- és kálium tartalma. Igen jól alkalmazható a vérnyomás szabályozására, és remek immunerősítő is. Egy adag pomelo 410 mg káliumot tartalmaz, amely a C-vitaminhoz hasonlóan kulcsszerepet játszik a szív egészségének fenntartásában. A kálium szabályozza a vércukor szintjét is. Pektinnel együtt képes megtisztítani az artériákat a felhalmozódott káros anyagoktól. Fontos azonban megjegyezni, hogy az olyan káliumban gazdag ételek, mint a pomelo egyes gyógyszerek hatását negatívan befolyásolják.
Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a diétázóknak isA pomelo a diétázók álma 0 %-os zsír- és 72 kalória/190 g energiatartalmával. Mindenki hallott már a grapefruit diétáról, amely az 1930-as években kezdett hódítani Hollywoodban, és azóta is sok követője van, akik étkezések előtt soha nem feledkeznek el kedvenc fogyókúrás gyümölcsükről. A pomelo a grapefruithoz hasonlóan zsírégető enzimet tartalmaz, ezáltal támogatva a fogyókúra sikerességét.
Már egy pomelo fedezi a napi rostbevitelünk 8%-át. A rostdús, ám kevés kalóriát tartalmazó táplálékok remekül telítenek, így megelőzik a későbbi szükségtelen nassolást. A rostok ráadásul gondoskodnak az emésztőrendszerünk egészségéről és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.
A spermidin, ami egyébként a sperma egyik összetevője, lassítja az öregedési folyamatokat. Természetes anyagként a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, mennyisége azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. A grapefruitban és a pomeloban is megtalálható, ezért érdemes fiatalságunk megőrzése érdekében is rendszeresen fogyasztani.
 Kiváló koktél készíthető ugyanakkor belőle, több koktél kihagyhatatlan alkotóeleme. Vastag héjából lekvárt is főznek. Előszeretettel alkalmazza a kínai konyha, héját fűszerként vagy kandírozott formában is használják, de ők általában mindenféle citrusgyümölcs héját bevetik, ha ízesítésől van szó. :)
És jöjjön egy jó kis saláta recept is:
Kínai pomelo-saláta
  • 1 nagyobb pomelo
  • 1 közepes kínai kel
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 2-3 alma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 ujjbegynyi gyömbér
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál szójaszósz
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a gyömbért finomra reszeljük, és összekeverjük őket a citromlével és a szójaszósszal. A pomelót meghámozzuk, hártyáitól megfosszuk, majd felkockázzuk. A kínai kelt hossztengelyére merőlegesen felcsíkozzuk. A lilahagymát félbe, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Az almát gyufaszál vékonyságúra gyaluljuk, és meglocsoljuk az öntettel. A hozzávalókat lazán összeforgatjuk, és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése