Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket - vagyis védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól.. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában:
- védi a bőrt a korai öregedéstől,
- erősíti a körmöket, a hajszálakat.,
- rugalmasító hatású,
- csillapító és gyulladáscsökkentő,
- hozzájárul a bőr hidrolipid rétegének fenntartásához,
- hámsejtképző, bőrregeneráló,
- véd a káros UV sukgaraktól,
- ösztönzi a felhámképződést és a bőr saját enzimjeinek tevékenységét.
Az antioxidáns-tartalmú bőrápoló termékek megvédik a sejteket az oxidatív stressz által okozott károsodástól. Az E-vitamin természetes antioxidánsként fejti ki hatását a szarurétegben, a bőr felületét főként a faggyún keresztül éri el. Az oxidatív stresszt kiváltó környezeti hatások növekedése következtében a bőrnek fokozott E-vitamin ellátásra van szüksége, a hiánya sejtkárosodáshoz vezethet. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a lokálisan alkalmazott E-vitamin emeli a bőrben rendelkezésre álló vitamin mennyiségét (hazipatika.com).
A patikában megvásárolható E-vitamint alkalmazhatjuk:
- minden fajta bőrápoló termékbe, amelyek olajat tartalmaznak,
- napozás előtt és után,
- sminkkészítményekbe,
- hajmaszkokba, szérumokba, kezelésekhez, stb.
Természetes formában is fontos ezt a vitamint a szervezetbe juttatni. E vitamint tartalmaznak többek között az alábbi magvak, olajok, zöldségek és gyümölcsök:
- búzacsíra,
- hüvelyesek,
- napraforgómag, dió, mandula, mogyoró,
- mazsola,
- zöld leveles zöldségek,
- tojássárgája, növényi olajok - búzacsíraolaj, olívaolaj, tökmagolaj, kukoricaolaj, lenmagolaj.
Érdemes tudni, hogy a főzéssel és a hosszantartó tárolással ezen tápanyagok elveszíthetik E-vitamintartalmuk egy részét. Az E-vitamin napi mennyisége fedezhető a változatos, a fentebb emlytett táplálékot tartalmazó étrend mellett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése