2017. február 14., kedd

Stevia avagy sztívia




Még sok évvel ezelőtt, mielőtt még ránk tört volna a xylitol és eritritol láz, anyukám vett nekem sztíviát. Nagyon kétkedve tettem a teámba a fehér porból, amit egy kb. 1 dl-es kis műanyag dobozban lehetett megvásárolni; egyrészt nem tudtam mi is a sztívia, másrészt, azt hittem, hogy egyenlő a szacharinos édesítőkkel, amiknek viszont volt egy keserű utóíze. 
Tény, ennek nem volt utóíze, viszont nagyon nem tudtam eltalálni azt a mennyiséget, ami pont megfelelt volna. Mert ha egy kicsivel is többet tett bele az ember, ihatatlanná vált a tea vagy a kávé. Egyszer a tejszínhabot azzal vertük fel, de mivel, fél kanálnyival megszaladt a sztívia, elviselhetetlenül furcsa lett az íze, ki kellett dobni... Azt olvastam, hogy  eredetileg 100  féle stevia növény van, és ebből csupán a Stevia Rebaudina az, amely mellékíz mentes. Azóta abból készítik a stevia édesítő tablettákat, cukorhelyettesítő porokat és nincs keserű utóíze.

A stevia egyébként egy Dél-Amerikában őshonos növény, amely már régóta ismert különleges édesítő hatásáról: a guarani indiánok Paraguayban már évszázadok óta használják, és Japánban is több mint 30 éve fogyasztják.
Ez a Dél-Amerikában őshonos cserje a fészkesvirágzatúak családjába tartozik és vadon terem. Szintén rokona több gyógynövény-családnak, de például olyan virágoknak is, mint a kamilla vagy a százszorszép.

Pozitív tulajdonságai:
  • A stevia glikémiás indexe 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, emellett szénhidrátokat sem tartalmaz. 
  • Kalóriamentes
  • Japán kutatások igazolták, hogy a stevia kivonatai kimondottan hőstabilak, a konyhában is használhatóak cukor helyett! 
  • Az Erópai Unió területén 2011 óta hivatalosan is elfogadott a stevia, mint cukorpótló!
  • Amellett, hogy természetes cukorpótló, fertőtlenítő -, antioxidáns – és gyulladáscsökkentő hatásai is igazolást nyertek.
  • Világhírű vállalatok, mint a ‘Starbuck’, vagy a ‘Coca Cola’ manapság steviával ízesített termékekkel is képviselteti magát a piacon. Ez is azt jelzi, hogy a sztívia cukorpótlóként megállja a helyét!
  • A növénynek baktériumölő hatása van. Mivel nagyon magas a stevia ásványi anyag tartalma ezért akár a fogápolásban is használható. Akár a fogínybetegségek kezelésére is alkalmas. Fogkrém és öblögető oldat is készül belőle.
  • gyulladásos bőrbetegségekre is kiválóan alkalmazható stevia. „A pattanásokra, az ekcémára, a dermatitiszre is jótékony hatása van, mint külsőleg, mint belsőleg alkalmazva.” (stevia.szuperelelmiszerek.com)
Viszont:
  • A stevia túladagolása bizsergést és zsibbadást eredményezhet a kézben és a lábban, illetve a motorvezérlés átmenetileg szünetel.
  • A stevia okozhat enyhe vagy súlyos pszichés mellékhatásokat is. Azoknál az egyéneknél, akik pszichózisban szenvednek, a stevia súlyosbíthatja a tüneteket. 
  • A stevia befolyásolhatja a hormonszintet is, pl. a dopaminét és a szerotoninét, amik fontosak a hangulatszabályozásban. Ezek a hormonok tehát nagymértékben befolyásolják a boldogságot és az elégedettség érzését. Amikor ezen vegyületek termelődése gátolva van, akkor nagyobb a depresszióra és a gondolati szomorúságra való hajlamunk. Ha depresszióban, szorongásban vagy idegességben szenvedünk, akkor érdemes csökkenteni vagy korlátozni a steviafogyasztást, mivel az lassítja a dopamin és a szerotonin termelést. (stevia.bloglap.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése