2017. április 10., hétfő

Az alváshiány hatása a bőrre





Biztosan  már mindannyian megtapasztaltuk, milyen is az, amikor valami oknál fogva (stressz, érzelmileg viharos időszak, betegség, szorongás, aggódás) nyugtalanul, éberen töltjük az éjszakát. Másnap egy tök idegen, a megszokottnál jóval öregebb arc tekint vissza ránk a tükörből. Bőrünk anyagcsere-aktivitása az éjszaka folyamán a legélénkebb. Ilyenkor épülnek fel új sejtjeink, ilyenkor regenerálódnak a károsodott sejtek. Tudósok megállapították, hogy miközben alszunk, a sejtosztódás mértéke 200-300 százalékkal növekszik a bőrben. Ez ébrenléti állapotban nem történhet meg, mert napközben a szervezet a szükséges energiát másra fordítja. És hát látványos következménye van a nem-alvásnak...

Az alváshiány következményei:

A legelső, ami ilyenkor feltűnik a karikás, sötét szem, ami abból adódik, hogy az alvás hiánya kitágítja a hajszálereket és az erekben haladó vér színe átüt a bőrön... Ráadásul a szem alatti rész általában 50%-kal vékonyabb, mint az arcbőr más területei.
Idegesebbek és ingerlékenyebbek is vagyunk egy nyugtalan éjszaka után, mert az idegrendszer éjszakai, nyugalmi állapotban történő regenerációja elmarad és az idegrostokat borító mielin elvékonyodik, ez pedig idegességet és stresszt okoz. Ez kiül az arcunkra - tekintetünk zaklatottabb lesz és idősebbnek hatunk valós korunknál.
Ha a nyugtalan éjszakát megelőzően alkoholt is ittunk, az még súlyosabb nyomokat hagyhat a bőrön... Az alkohol vizelethajtó hatású, fogyasztása során gyakorlatilag vízhiány lép fel a szervezetben, ami az arcbőrön, de különösen  szemkörnyéken azonnal látható - elmélyülő finom ráncok, karikás szemek. Azt is fontos tudni, hogy az alkohol károsítja a szervezet vitamin és káliumháztartását. 
És ha még ehhez dohányzás is párosul, akkor nagyon durván lecsökken a vér oxigénszállító képessége, ez pedig rugalmatlanná teszi a bőrt, ezáltal az idősebb, ráncos, szürkés-sárga és száraz lesz...
A baj még az, hogy kutatások szerint a fejlett országokban élő nők hétköznaponként átlagosan 6 óra 45 percet, a hét végén pedig napi 7 órát alszanak. Amikor meg ébren vannak, rendre többet teljesítenek, mint a férfiak: a munka mellett többnyire rájuk hárul a bevásárlás, a segítség a gyereknek a házi feladat elkészítésében, a mosás, a főzés stb. Arról nem is beszélve, hogy a csecsemők éjszakai riasztásait is nekik kell kivédeniük. Szóval van bőven, ami ki tud ülni egy dolgozó nő arcára a kevés és/vagy nem háborítatlan alvás következtében...

A patikamagazin.hu oldal cikke szerint a bőr regenerálódása éjfél előtt nagyjából egy órával a legintenzívebb. A fiatalság hormonjának is nevezett melatonin csak sötétben, alvás közben termelődik. Ez a hormon fontos a bőr számára is, mivel véd a káros hatásoktól.
Az alvásidőben választódik ki a szomatotrop növekedési hormon is, amely egyebek mellett a bőr és az izmok regenerálódásában is fontos szerepet játszik. Ha valaki túl keveset, vagy nem elég mélyen alszik, akkor ennek a hormonnak a termelődése is zavart szenved, ami szinte azonnal láthatóvá is válik a bőrön. Amerikai kutatók azt is tapasztalták, hogy rövid idejű, négyórai alvás esetén, már három nap után észrevehetően megnövekedik a vérben a kortizol stresszhormon szintje. A próbaszemélyek bőre sápadtabbá, szárazabbá vált, a szemek alatt a karikák és a ráncok hangsúlyosabbak lettek.
Egyéntől függ, hogy kinek mennyi az elegendő
Az elegendő alvás – ez bizony napi átlag hét-nyolc órát jelent, ha egyénektől és kortól függően erős eltérések is vannak –, amellett, hogy az egészséges életmód egyik döntő tényezője, bőrünk állapotát és kinézetét, szemmel látható minőségét is meghatározó módon befolyásolja. Akik rendszeresen tudatosan kevesebbet alszanak (tévézés, netezés,olvasás vagy buli miatt), ne csodálkozzanak hát, ha vonásaikban gyorsabban öregednek a kelleténél.  (www.patikamagazin.hu)
A fentiek tudatában kísérletezzük ki, hogy mennyi az az idő, amit egyhuzamban aludni kell ahhoz, hogy teljesen frissen, kipihenten ébredjünk. Próbáljunk kialakítani egy olyan életritmust, amely során ezt a mennyiséget tartani tudjuk. Természetesen, időnként belefér egy-két görbe éjszaka, de azért próbáljunk némi rendszert vinni az alvásunkba.

A jó alvásért tehetünk egy-két dolgot:


  • Igyekezzünk minden  nap nagyjából ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni. Az a bioritmusunknak és alvásunknak sem tesz jót, ha hétköznap tartjuk a megszokott fekvés-alvás időt, majd a hétvégén hajnalig fennmaradunk, mert hát van időnk másnap aludni... A szervezet sok esetben úgyis korábban ébreszteni fog... és már nincs is meg az eltervezett 8 óra...
  • Egy rossz éjszaka után, hétvégén dőljünk le egy délutáni sziesztára. Már az is csodákat művel!
  • A háló helyiségünkben kapcsoljuk ki a tévét, a rádiót, közvetlen alvás előtt már ne nézzünk véres akciófilmet...
  • Amennyiben zajos részen élünk, csukjuk be az ablakokat vagy használjunk füldugót.
  • Aludjunk hűvös, sötét szobában.
  • Egy lazító, meleg fürdő alvás előtt jót tesz velünk.
  • Ne dolgozzunk az ágyunkban, főként ne közvetlenül alvás előtt.
  • Alvás előtt ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat és ne hagyjuk a vacsorát késő estére. Utolsó étkezésünk legalább két órával alvás előtt legyen. 
  • Heti 3-4 rendszeres edzés az alvásunkra is jó hatással van, de az sohase legyen közvetlenül alvás előtt!
  • Ne dohányozzunk lefekvés előtt, mert ez is megzavarhatja az alvás normális ritmusát.
  • Mosolyogjunk sokat!


És mit tehetünk a bőrünkért, amennyiben egy viszonylag zaklatottabb alvású időszakon vagyunk túl?


  • Igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet, teát, limonádét vagy cukrozatlan gyümölcsleveket. 
  • Próbáljunk meditálni, relaxálni - kinek mi jön be. Azt olvastam egyik könyvben a minap, hogy kényelmesen elhelyezkedve néhány percig nagyon lassan lélegezzünk ki és be, miközben csak a levegő áramlására koncentrálunk, elhessegetve minden egyéb zavaró gondolatot.
  • Alvás előtt, alaposan radírozzuk át a bőrünket, tonizáljuk, használjunk szérumot majd jó vastagon kenjük be éjszakai regeneráló krémmel az arcbőrünket, igyunk vizet és úgy bújjunk ágyba.
  • Tartsunk magunk mellett ásványvizes palackot és ha kell, éjszaka is igyunk egy-két korty vizet.
  • Aki teheti, napközben is dőljön le aludni vagy pihenni egy órára (ez kevés mindenkinek sikerül :))
Legyenek szép, pihentető éjszakáink! 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése