2018. március 12., hétfő

A sport hatása az agyra (különösen 40 felett)




Krémekről és látványos kezelésről terveztem ma írni, de hallottam egy nagyon jó előadást és úgy éreztem, erről írnom kell... Mindig, amikor porszívózok, vasalok vagy valamilyen monoton, időpazarló tevékenységet folytatok, felteszem a fülhallgatót és TED Talks előadásokat hallgatok. Legalább addig is informálódom és talán fejlődöm :):):)
Elöljáróban annyit, hogy kb. hat éve táplálkozom paleosan azóta gyakorlatilag nem ettem lisztféléket, kukoricát, tejterméket (illetve azt csak addig loptam be az étkezésmbe olykor-olykor, amíg ki nem derült, hogy allergiás vagyok a tejben lévő hormonokra. Úgyhogy azóta tejtermék max parmezán, néha mozzarella formájában van jelen az életemben), száműztem a klasszikus cukor minden formáját (eritrittel édesítek) és krumplit is csak akkor ettem egyszer, amikor Albániában a hotelben felszolgált étel által kiváltott hasmenést valamivel csillapítani kellett 😀😀😀 A lényeg, hogy drasztikusan változtattam az étrendemen, ami döbbenetes hatással volt és van rám: hihetetlen energiák szabadultak fel és akkor elkezdtem napi rendszerességgel edzeni. A rendszeres sport pedig hirtelen már nem egy nyűg, nem egy eszköz lett a fogyáshoz, hanem feltöltött: jókedvvel, energiával, tettrekészséggel, jobban tudtam fókuszálni, sokkal hatékonyabbá váltam stb. Amikor erről próbáltam másoknak mesélni, hogy a sport milyen jótékony hatással van rám, legtöbb esetben csak furcsa arckifejezéssel néztek rám - merthogy, mint mondták, nekik a sport csak leszívja az életerejüket, meg időt sem találnak rá, meg nem is tudják mit tudnának mozogni és az meg végképp elképzelhetetlen számukra, hogy azt még örömmel is végeznék...



Éppen a fent leírtak miatt hallgattam nagy örömmel Wendy Suzuki (Neurológiai tudományok és Pszichológia Professzora) előadását, amelyben azt ecseteli, milyen jótékony hatással van a mozgás az agyra és a mindennapi energiánkra.
A rendszeres sportról úgy beszél, mint egy olyan hosszantartó, az agyra azonnal jótékonyan ható lehetőségről, amely megakadályozza egy sor betegség kialakulását, mint amilyen az időskori demencia, Alzheimer betegség és a depresszió.
Tulajdonképpen erre a kutatási területre akkor tévedt, amikor túl sok kutatómunkát végzett, minden percét a munkájának szentelte és egyszer csak észrevette, hogy sok-sok kiló felszaladt rá, ráadásul egy rafting túrán ő bizonyult a leggyengébb láncszemnek. Annyira megviselte a dolog, hogy hazatérése után azonnal beíratkozott egy fitness terembe és sorra kipróbálta az összes sportot azzal a célkitűzéssel, hogy fitté és erőssé válik. Ugyan nagyon keménynek és fárasztónak találta az edzéseket, de az azonnal feltűnt neki, hogy minden egyes edzés végén egy hatalmas adag energia és jókedv löketet kapott!!! És ez a "plusz" vitte őt le az edzőterembe újra és újra.
Másfél év eltelt, megszerette a mozgást és közben észrevétlenül le is adta a felesleges kilókat. Elkezdte ezt a jelenséget kutatni, vizsgálni és rájött, hogy a rendszeres mozgás az egyetlen olyan transzformatív dolog, amit az agyunkért tehetünk, a következő három okból:

  1. Ez az egyetlen olyan természetes dolog, ahol akár egyetlen edzés hatására azonnyomban felszabadul dopamin, szerotonin, noradrenalin. Egy olyan energialöketet ad, aminek hatására akár két órán át is könnyedén tudunk fókuszálni, a reakcióidőnk is lerövidül.
  2. Hosszan tartó hatása is van, amennyiben cardio edzéseket is végzünk és változatossá tesszük az edzéseinket - hol kickboxolunk, hol futunk, táncolunk, pilatesezünk, evezünk, sétálunk, biciklizünk, stb. A rendszeres edzés megváltoztatja az agy anatómiáját, fiziológiáját és működését. A jókedv és energikusság is hosszan tartóvá, vagyis mindennapjaink részévé válik.
  3. Kutatásai során rájött, hogy a hippokampuszban (az előagy egy része, az ismeretek rögzítésének, a memóriaműködés központja) teljesen új sejtek képződnek a sport hatására és hihetetlen mértékben javítja a hosszútávú memóriát!!!
Tulajdonképpen a sport éppolyan hatással van az agyra, mint az izmokra: A hippokampusz  és a prefrontális kéreg megerősödik. Ez azért nagyon fontos, mert ez a két terület a legérzékenyebb a neurodegeneratív betegségekre és a kognitív hanyatlásra. 
És ami még szintén fontos: mozogni nem feltétlenül kerül pénzbe, bármikor hozzáférhető és rengeteget tehetünk vele, hogy az időskorunkban is minőségi életet élhessünk.

Hogy mennyit kell mozogni? A doktornő szerint heti 3-4 alkalommal minimum 30 percet kell mozogni, és ezek az alkalmak során mindenképpen végezzünk cardio gyakorlatokat is, hogy a szívverésünk felgyorsuljon. De amennyiben nagyon elfoglaltak vagyunk, már azzal is sokat tehetünk magunkért, ha tempósan sétálunk egyet akár reggel vagy este, vagy a házunkban lévő lépcsőn jópárszor le-fel futkosunk!!!

Amit még nagyon érdekesnek találtam, hogy dr. Suzuki annyira rákapott a sport ízére, hogy elvégzett egy sportoktatói sulit és kialakított egy intenSati edzésformát, amit ő maga is oktat! 

Ráadásként még egy érdekesség a Men's Health magazinból: Dr. Clinton Wright M.D. ideggyógyász és csapata is hasonló megállapításra jutott abban a vizsgálatban, amelyet 40 éven felülieken vizsgáltak. Azok a személyek, akik rendszeresen mozogtak, akár tíz évvel is fiatalabbnak hatottak mind kinézetben, mind pedig kognitív képességeikben. Azzal magyarázta ezt, hogy a fizikai megerőltetés hatására több oxigén dús vér jut az agyba és a toxikus anyagok gyorsabban elszállítódnak. A mozgás hatására elkerülhetővé válik az agyat károsító magas vérnyomás, diabétesz és a különböző gyulladások.

(Forrás: Ted Talks, The brain-changing benefits of exercise, dr. Wendy Suzuki)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése