2018. január 11., csütörtök

Futóversenyre készülök 20. nap




Ma hatvan percet kellett vagy úszni vagy biciklizni. Úszni se kedvem, se időm nem volt, kinn nekem túl hideg van sportolni most még, így a legkézenfekvőbb megoldásnak maradt a jó öreg szobabicikli.
Reggel szembejött egy idézet, amit gyakorlatilag hangosan felmondhattam volna, miután leszálltam a kerékpárról 😀:

Elindulni a legtöbbször nem könnyű,
de amikor végre rászánod magad,
mindig rájössz, hogy ez volt
A lehető legjobb döntésed!

Igen, nagyon jó túllenni rajta. A legtöbb esetben alig várom, hogy mozoghassak, de vannak napok, amikor nehezebben állok neki, ráadásul még mindig szokatlan számomra, hogy egy "előírás" szerint edzek, nem pedig aszerint, amihez éppen kedvem van. De hát részben én választottam ezt, másrészt akkor sem lenne könnyebb, hogy személyi edző készítene fel, harmadrészt ez ezzel jár 😀😀😀

Nem csak az erősítő és futóedzéseknél lehet intervall edzés kialakítani. A biciklizést is fel lehet dobni! Ráadásul az intervall edzéssel több kalóriát is égetünk!!!
Az intervall edzés lehetővé teszi, hogy a váltakozó erősségű gyakorlatok miatt felváltva növekvő, illetve csökkenő pulzusszám hatására fokozódjon a zsírégetés. Így lényegében rövidebb idő alatt ugyanannyi, vagy akár több kalóriát képes elégetni a szervezet, mint ha ugyanazt az edzést szinte végig egy tempóban csináljuk. A váltakozó erősségű gyakorlatok úgy felpörgetik az anyagcserét, hogy csak úgy olvadnak a kilók, és sokkal hamarabb észrevehető a testen a változás, mint „normál” edzés esetében, ráadásul időt is spórolhatunk vele. Ha igazán komoly eredményt szeretnénk elérni, akkor kombináljuk az intervall kardió edzéseket súlyzós edzésekkel, így nem csak fogyni fogunk, de sokkal intenzívebb lesz az izomnövelés is.
(Forrás: vitalzone.hu)

A www.erezdjolmagad.hu oldalon találtam egy edzés-leírást szobabiciklihez:
30 perces szobabiciklis intervallumos edzés
Állítsd a szobabiciklit megfelelő fokozatra, én minimum 2-3-asra szoktam, az ülés is legyen kényelmes magasságban, arra figyelj, hogy tekerésnél, amikor lentre ér a pedál, az a lábad szinte teljesen legyen nyújtva. Ez a megfelelő az ízületeknek, térdeknek, csípőnek. Az sem jó, ha lábujjhegyen kell tekerned, és az sem, ha végig behajlítva van a térded.
5 perc bemelegítő tekerés – kényelmes, de azért nem túl lassú tekerés, hogy bemelegítsd a lábaidat, és lendületbe hozd magad.
1 perc nagyon gyors tekerés – adj bele mindent, tekerj úgy, ahogy csak tudsz, és ezt a tempót tartasd 1 percen keresztül. Ha a végén azt érzed, hogy lihegsz- főleg a többedik kör után – és majd leesel a bicikliről, el sem tudod képzelni, hogy még egy kört csinálj, akkor csinálod jól. Ha van rá mód, mérd közben a pulzusod is, a magasba kell szöknie.
1 perc lassú tekerés – kényelmes tempóban tekerj, hagyd, hogy a pulzusod kicsit lejjebb tudjon menni.
Ismételd meg ezt 10-szer.
4 perc levezető tekerés – a 10. kör után tekerj még el a 30. percig, ez alatt lejjebb megy a pulzusod, és kicsit levezeted a mozgást. Miután leszálltál, ne felejts el nyújtani sem!
(Forrás: www.erezdmagadjol.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése