2016. szeptember 20., kedd

A sokoldalú teafaolaj




Én itthon nagyon sokmindenre használom a teafaolajat, az illatát is szeretem, de a többiek a családban írtóznak tőle :)  Gyógyszertárban szoktam venni, kis üvegcsében. Amire oda kell figyelni, hogy 100% tisztaságű legyen.
Egyébként az olajat a mirtuszfélék családjába tartozó ausztrál teafa leveleiből és fiatal ágvégeiből nyerik ki. A olaj színtelen, halványsárga vagy sárgászöld színű, fűszeres egy kicsit kámforos, az eukaliptuszra emlékeztető illatú.
Összegyűjtöttem a neten néhány tippet, mi mindenre lehet használni:

  1. Hígítatlan állapotban: alkalmazhatjuk közvetlenül a fertőzött területre, kiütésekre, vágásokra, égési felületre és harapásra - nem irritálja a nyálkahártyát.
  2. Belsőleg: 2-4 csepp teafaolajat keverjünk el mézzel. 150 ml teába téve segít megelőzni a betegségeket. Belsőleg való használatra csak a nagyon biztonságos, bio illóolajok alkalmasak!
  3. Masszázshoz: Használhatjuk a bőrfunkciók javítására. Az izmokra és az idegekre hat és fokozza a vérkeringést. Mindig keverjük az olajat más bázisolajokkal, ha masszázsra használjuk - 1-2 csepp teafaolajat sheavajhoz, mandula-, olíva-, jojoba-, avokádó- vagy bármilyen, hidegen sajtolt növényi olajhoz adva, segít megakadályozni a baktériumok és vírusok terjedését.
  4. Párologtatva: Néhány csepp olajat tegyünk zsebkendőre, ágytakaróra, aromalámpába, textilre, radiátorra vagy hígítva porlasztóba, légfrissítő illatosítóként. Kiváló a mikroorganizmusok ellen.
  5. Tegyünk 2-3 csepp olajat két evőkanál olívaolajhoz vagy felolvasztott sheavajhoz és ezt öntsük a fürdővízbe.
  6. Borogatás: Cseppentsünk 2-4 csepp teafaolajat 1 dl vízbe, majd áztassunk pamut textíliát a keverékbe. A kendővel fedjük le a problémás területet és hagyjuk rajta pár percig.
  7. Inhalálás: Tegyünk 3-6 csepp olajat forrásban lévő vízhez vagy a gőzőlőbe.
  8. Gargalizálás, öblögetés: Száj- és toroköblögetéshez tegyünk 4 csepp olajat 24 ml langyos vízbe.
  9. Fehérnemű higiéniához: a folyékony mosószerünkbe cseppentsünk pár cseppet.
  10. Fürdőszobában, konyhában a penészfoltok tisztítására, általános fertőtlenítésre, felmosáshoz, 1 liter vízhez adjunk 3-5 csepp teafaolajat.
  11. Fertőzések megelőzésére: nyilvános fürdőhelyek, wc-k használata után cseppentsünk a tisztasági betétünkre vagy a fehérneműnkre 2 csepp olajat, íly módon megelőzhetjük a fertőzéseket.
  12. Torokfájás, dohányzás okozta köhögés, szájszag esetén: meleg vízzel telt pohárba 5-10 csepp teafaolajat tegyünk, ezzel gargalizáljunk.
  13. Megfázás, nátha, arcüreggyulladás esetén arc-szauna készítéséhez: 2 liter forró vízbe 10 csepp teafaolajat tegyünk és becsukott szemmel inhaláljunk.
  14. Korpásodás ellen, hajápolásra, hajparaziták ellen: 5 csepp teafaolajat tegyünk a samponunkhoz, majd masszírozzuk a fejbőrbe, azután jól öblítsük ki.
  15. Hólyag és húgyúti megbetegedések, fertőzések esetén (ülőfürdőnként): adjunk 6 cseppet a fürdővízbe.
  16. Fáradt, sérült lábak frissítésére, lábszag ellen: meleg vízbe tegyünk 10 csepp teafaolajat és ebben áztassuk a lábunkat. Lábgomba kezelésére: 4 cseppet tegyünk egy meleg lábfürdőbe.
TILOS alkalmazni kemoterápia alatt. 
Alkalmazásánál a szem környékét kerülni kell.
Gyermekeknél mindig hígítva kell használni.
Háziorvosunkkal mindig konzultáljunk!


(Forrás: Antalvali.com, mindigno.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése