2016. szeptember 20., kedd

Püffedt szemek ellen...




Éppen tegnap beszélgettünk a lánykáimmal arról, hogy bizonyos reggeleken miért látják püffedtebbnek a szemeiket, mint egyébként. Az egyiknek fáradtság esetén sötét szemalja van, a másiknak, ahogy ő mondja 'táskája' :) Ezek azért örökletes tényezők is az ő esetükben és nem mindig örülünk annak, amit a csomagban kapunk... De azért néhány dologban mi is javíthatunk a helyzeten, látványon.
A püffedt szemek sok embernek okoznak problémát esztétikailag. A püffedt szemeket a szem körüli szövetekben felgyülemlett víz okozza. Íme néhány tipp, hogy otthon házilag mit tehetünk ellene:

  1. Kevesebb sós ropi! Nem mindegy, hogy mit fogyasztunk este, lefekvés előtt - sós chipset, szalonnát, baconos rántottát, sós mogyorót, stb., merthogy ezeknek nagyon magas a sótartalma és mivel a só visszatartja a vizet, reggelre már ki is alakult a püffedt szem.
  2. Nagyon fontos este alaposan eltávolítani a sminket, ugyanis ha a könnycsatorna kivezető nyílása elzárul a festékszemcséktől, akkor alvás során nem tud távozni a váladék és reggelre felgyülemlik a víz. De nem csak a smink eltávolítása fontos, hanem egyáltalán a bőr alapos tisztítása. Hiszen az elhalt hámsejtek is fel tudnak gyülemleni, nem beszélve arról, hogy olykor a szemzugba odaszáradt 'csípa' is eltömítheti a könnycsatorna kivezető nyílását. Ezért ajánlott bő vízzel mosdani az arctej alkalmazása előtt, majd úgyanúgy bő vízzel lemosni azt.
  3. Az sem mindegy, hogyan fekszünk éjjel az ágyban. Mert lehet, hogy a fejünk nagyon alacsonyan van... Emeljünk egy picit egy plusz vékony párnával.
  4. Az is baj lehet, ha túl kevés folyadékot fogyasztunk napközben, mert ekkor a vízhiány miatt a szervezet túlélési üzemmódba kapcsol és visszatartja a salakanyagokkal teli sejt és szövetek közötti folyadékot. Sok VIZET igyunk - ne kávét, cukrozott levet! 
  5. Hűtőben (nem fagyasztóban!!!) lehűtött fém evőkanalat helyezzünk a szemek alá, ez is jól leviszi a duzzanatot.
  6. Teafilterrel is kezelhetjük a püffedt szemeket. Mindegy, hogy zöld vagy fekete tea filtert használunk, hiszen mindegyik lehúzza a duzzanatot, de én pl. személy szerint a kamilla teát szeretem, mert a benne lévő azulén gyulladáscsökkentő és csillapítja az esetleges pírt is. Két kamilla teafiltert 3-5 percre meleg vízbe teszünk, majd miután enyhén kinyomkodtuk belőle a felsleges vizet, félretesszük kellemes langyosra hűlni. Megiszunk egy pohár sima vizet, hanyatt fekszünk és a csukott szemeinkre helyezzük a filtereket, arra egy puha anyagot. Nyáron a filterek hűtőben is lehűthetjük - egyből fel is frissülünk!
  7. Ha sokat ülünk számítógép előtt, a szemeket időnként pihentetni kell - nézzünk távolba, forgassuk a szemeinket, nézzünk le-fel, majd jobbra-balra.
Amennyiben ezek közül semmi sem segít, érdemes ellátogatni a fül-orr-gégészetre, mert szervi dolog is állhat a tünet mögött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése