2016. szeptember 24., szombat

Alkohol - igen vagy nem?




A nők szervezete sokkal érzékenyebb az alkohol toxikus hatására, mint a férfiaké. A nők alacsonyabbak , súlyuk kisebb, ellenben szervezetük több zsírszövetet tartalmaz, mint a férfiak szervezete és minthogy a zsírszövetben kevés a vérér, az alkohol nehezebben halad át rajta, így szinte szó szerint fejbe üti a nőt az alkohol, hiszen ott a legjobb a vérellátás!
Minthogy a vérereken át szállítódik az alkohol, a hajszálerek is kitágulnak, az arcbőr kipirosodik. Normál esetben viszonylag rövid időn belül újra összehúzódnak a hajszálerek, és a pirosság is elmúlik. Igen ám, csak ha rendszeressé válik az alkoholos ital fogyasztása – és itt nem a részegségre gondolok, akkor ez napi szinten megerőlteti a hajszálereket, és egy idő után az enyhe bőrpír megmarad, amiből viszont az évek múlásával rozácea alakul ki. Sajnos  a fiatalok szent meggyőződése, hogy nem öregszenek meg és korlátlanul fogyasztják a bódító italokat!

Több bejegyzésemben is írtam arról, hogy milyen fontos a bőr hidratálása. Az alkohol azonban vizelethajtó hatású, fogyasztása során gyakorlatilag vízhiány lép fel a szervezetben, ami az arcbőrön, de különösen a szemkörnyéken azonnal látható – elmélyülő finom ráncok, karikás szemek. Hogy ez a vízhiány a szervezetben ne lépjen fel, minden egyes alkoholos pohár után, kétszer annyi vizet kellene meginni. Azt is fontos tudni, hogy alkohol károsítja a szervezet vitamin és káliumháztartását. Ha a bőr nem jut hozzá a fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, szintén romlik az állapota – a bőr korpázóan hámlani kezd, elvékonyodik, lelassul a sejtek regenerációs képessége, ellenállóképessége csökken és hajlamosabbá válik mindenféle gyulladásra és allergiára.
Nem mutattak ki direkt kapcsolatot a “pattanások” megjelenése és az alkohol fogyasztása között, de az biztos, hogy kalóriatartalma jelentős, különösen a cukrozott likőröknek, az édes szirupokkal készült változatoknak. A túlzott alkoholfogyasztás befolyásolja a zsírréteg kialakulását, különösen a hason és a csípőn, és ez akár évi 6-10 centiméteres körméret növekedést is eredményezhet.



Jótékony hatásról kizárólag a vörösbor, fehérbor és a pezsgő (feltételezem nem mindegyik fajta... főleg, amelyikben cukor is van!) esetében lehet beszélni, ugyanis fitoszterint tartalmaz, amely jótékony hatással van a vérkeringésre. Az elmúlt évek során felfedezték, hogy a vörösbor tartalmaz még egy nagyon fontos összetevőt, amelyet resveratrolnak nevezünk. A resveratrol magas antioxidáns hatással rendelkezik, emellett jelentős gyulladáscsökkentő, valamint képes ellensúlyozni a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását, csökkenti a vércukor szintet, stb… De ez nem azt jelenti, hogy a vörösbor korlátlanul fogyasztható! Nagy mennyiségben éppúgy káros a szervezetre, mint bármely más alkoholos ital. Egy deciliter az a mennyiség, amit nem szabad átlépni, ha rendszeresen borozgatunk esténként :):):)

Szóval, ha jót akarunk a bőrünknek és az egész  szervezetünknek, akkor mindenképpen a vörösbort vagy fehérbort válasszuk a bulikon, családi összejöveteleken, kerüljük a cukorbomba likőröket és a cukorral készült koktélokat és ne felejtsünk el kétszer annyi vizet inni, mint amennyi alkoholos italt elfogyasztottunk!!! (és esténként alapos arctisztítás és soooook hidratálókrém).  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése