2016. szeptember 15., csütörtök

Nedvességpótlás ősszel


Nedvessépótlás ősszel


A nyárnak vége, szeptemberrel pedig haladunk egy másik évszakba... Ilyenkor sokan tapasztaljuk, hogy bőrünk szárazabb, jobban 'húzódik' és mintha több apró ráncocska jelent volna meg. Ez elsősorban a nap, a napozás miatt van. Olyan aszalodottan tud festeni a bőr, hogy a nők nagy része kétségbe esik.
A nyaralás alatt folyamatosan kókuszolajjal kenegettem magam :) napközben és este is - nem csak az arcomra kentem, hanem testápolónak is azt használtam. Így most jobb állapotban volt a bőröm, mint a korábbi években. Szép fénye volt, egyáltalán nem száradt ki. Néhány ruhámon megmaradt a zsíros folt, de ekkora áldozatot megérte hozni :):):):):)

Persze, tudjuk, hogy a nap maga az élet és hogy minden életforma egészséges fejlődéséhez szükség van rá, ráadásul a napsugarak hatására termelődnek az ún. Boldogsághormonok is. De ezek a jótékony sugarak veszélyforrást is jelentenek, hiszen kialakulhatnak bőrelváltozások, illetve felgyorsíthatják a bőröregedés folyamatát - a bőr elveszíti rugalmasságát, vékonnyá és ráncossá válik.

Az UVB sugarak okozzák a leégést, ugyanis nagy energiájukkal közvetlenül a DNS spiráljában okoznak károkat, megváltoztatják a bőr sejtjeinek genetikai állományát, ami a későbbiekben a bőrdaganat alapjául szolgál. Sokáig az a tévhit élt az UVA sugarakról, hogy azok csak a barnulást okozzák, de mára már kiderült, hogy ők is komoly megbetegedéseket okozhatnak. Mivel mélyen, egészen a kötőszövetig hatolnak be, károkat okoznak az elasztikus és kollagénrostokban.

Hogy a fent említett szárazságot megszüntessük, vagy inkább megelőzzük, a bőrünket belülről is és kívülről is hidratálni kell. Napi minimum 2 liter folyadékot el kell fogyasztani, nyáron még többet is!

De miért is van szüksége egyáltalán a bőrnek a külső nedvességpótlásra?

Egy egészséges, fiatal bőr hatékony védelemmel rendelkezik a kiszáradás ellen - ezt nevezik természetes nedvességmegkötő faktornak (Natural Moisturizing Factor=NMF). Az a feladata, hogy a bőrben tartsa a szükséges mennyiségű vizet.
A napozás, a légkondícionáló, a sporttevékenységek és a fizikai munka mind megnövekedett vízvesztéshez vezetnek. És mintha ez nem lenne így önmagában elég, a kor előrehaladtával a faggyú és verejtékmirigyek működése alábbhagy. Ennek az a következménye, hogy a szaruréteg elveszíti rugalmasságát, a bőr korpássá válik, aprócska ráncok jelennek meg. Hogy a bársonyos állapot visszaáljon, naaaaagy adag nedvességre van szükség.

Fontosabb nedvességet adó hatóanyagok:

  • karbamid - molekulái magukhoz vonzzák a vizet, ami azután csak lassan szabadul fel. A karbamidnak köszönhetően a szaruréteg víztartalma órákon keresztül magas marad.
  • glicerin - megköti a nedveket, védő tulajdonsága is van
  • hialuronsav - ezerszer annyi nedvességet képes megkötni, mint a saját tömege.
  • tejsav 
  • kollagén - a krémekben található kollagén órákig is képes a bőr nedvességének megőrzésére, még száraz környezetben is. Tizenötször annyi vizet képes magához kötni, mint a saját tömege.
  • aloe vera - a növény levelei magas víztartalmúak, sűrű nedve számos cukorkötést is tartalmaz, ennek köszönheti a megfelelő nedvesítő képességét. Mivel gyógyító és gyuééadáscsökkentő hatással is bír, gyakran alkalmazzák leégés utáni regeneráló készítményekben.

Mint már fent említettem nagy kókuszolaj fan lettem. Tényleg csodákat művel a bőrrel, de mivel nagyon fénylik tőle a bőr, csak akkor kenjük fel amikor otthon vagyunk. Hagyjuk fenn fél órát, majd nedves vattakoronggal finoman töröljük le. Éjszakára fenn is hagyhatjuk. 
Három naponta használjunk bőrradírt - enzimeset, kémiait vagy mechanikait, és sokat hidratáljunk. Negyven felett a bőr nagyon meghálálja a sok törődést, krémet, szérumot :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése