2016. szeptember 24., szombat

A cukorról bővebben...





Egy évvel ezelőtt egyik orvos ismerősöm átküldött egy cikket a fehér cukorról, amely taglalta annak negatív hatását a szervezetre. A lényeg, hogy kiderült, hogy semmi, de semmi jótékony hatása nincs a szervezetre, így elhatároztam, hogy teljesen kiiktatom az étrendemből, hiszen azért sportoltam sok esetben, hogy az édességgel bevitt kalóriákat ledolgozzam. Sportolni meg mégiscsak jobb élvezetből és örömmel, mint kalórialedolgozás céljából. És akkoriban még csak nem is sejtettem, milyen jót teszek ezzel az elhatározásommal a bőrömnek!!!

Való igaz, hogy az emberek táplálkozásában mindig nagy szerepe volt az édes íznek. Kezdetben növényekből nyertek édesítőanyagokat és a mézet használták édesítésre, majd beindult a cukorgyártás, és elterjedt a cukor használata. A finomított répacukornak azonban számtalan kedvezőtlen hatása van, nemcsak az egészségünkre, hanem a szépségünkre is. Sok szakember egyenesen a szép bőr legnagyobb ellenségének tartja a fehér cukrot, amelynek hatására összetöredeznek a bőr rugalmasságát adó kollagénrostok, és emiatt a bőr elveszíti fiatalos, feszes külsejét.

Hollandiában és Angliában kutatásokat végeztek arra vonatkozóan, hogy van e direkt kapcsolat a cukorfogyasztás és a bőröregedés között. 600  50 és 70 év közötti férfi és nő vércukorszintjét mérték meg, majd  az arcukról készült fotókat összehasonlították, és arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb vércukorszintű emberek idősebbnek hatottak valós koruknál. Dr. David Gunn azt is hozzátette, hogy amennyiben emellett valaki még dohányzik is, a végeredmény a fent leírtaknál is rosszabb. Bőrgyógyászok is megerősítették azt a tényt, hogy a cukorbetegeknél a leglátványosabb a bőröregedési folyamat, hiszen vérükben már hosszú ideje jóval magasabb a glükóz érték. A cukornak ezen romboló hatását glikolizációnak nevezzük. Ez egy olyan spontán reakció a vér által szállított cukor és a bőr rostjai között, amely hatására  átalakulnak a bőr tartását és rugalmasságát adó kollagén, illetve elasztin rostok, a bőr rugalmassága és tónusa elveszik és mivel a bőr így már nem tudja ellensúlyozni az izmokat, a felszínen kialakulnak a ráncok. British Journal of Dermatology arra a megálapításra jutott, hogy ezek a fent leírt folyamatok jellemzően a 35. életévben kezdődnek  és azután egyre inkább felgyorsulnak. (http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2125217/How-giving-sugar-20-years-looks.html)

Nagyon nehéz csökkenteni, pláne kiiktatni a finomított cukorral készült termékeket az étrendünkből, de ha már sok pénzt költünk drága, fiatalító krémekre, akkor a legkevesebb amit ezen felül megtehetünk magunkért és a pénztárcánkért, hogy változtatunk rossz szokásainkon.
-Amikor édesre vágyunk, együnk banánt vagy aszalt gyümölcsöt.
-Kávéba mézet, sztíviát vagy xilitet tegyünk.
-Csökkentsük a feldolgozott termékeket – hiszen a készételek, bizonyos fűszerkeverékek rengeteg cukrot tartalmaznak.
-Cukrozott üdítőital helyett fogyasszunk vizet, limonádét vagy teát.
-A süteménykészítéshez otthon fehér cukor helyett használj inkább mézet vagy eritritet.
Szokásainkon nehéz változtatni, de vígasztaljon a tény, hogy már pár napon belül érezni fogod a változást – a bőrszárazság jelentősen csökken, arcbőröd üdébb lesz!



Végül íme a cikk, amit ismerősöm átküldött:


Amit a finomított cukorról feltétlenül tudnunk kell


A cukor előnytelen hatásai sokrétűek. Zsiradékokkal együtt fogyasztva a II. típusú cukorbetegség alapjait veti meg, idővel pedig a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek kimerülését okozhatja.
Gyakori reakció, hogy a finomított cukrokat tartalmazó táplálék elfogyasztása miatt hirtelen leeső vércukorszint újból egy másik cukros csemege elfogyasztására csábít. Érelmeszesedést okoz, nagy szerepet játszik a koszorúér-betegségek, a szívtrombózis és az érkárosodások kiváltásában.
A finomított cukor a szervezet védőfunkcióját ellátó fehérvérsejtek mozgását is lassítja, így az immunrendszert is gyengíti.

Egy kísérletsorozatban azt vizsgálták, hogy a cukorfogyasztás milyen mértékben gyengíti a fehérvérsejtek baktériumölő képességét. Ha semmi cukrot nem fogyasztunk, egy fehérvérsejt 14 baktériumot tud elpusztítani. Hat teáskanál cukor esetén már csak 10 baktériumot. 
24 teáskanál fogyasztásakor a fehérvérsejtek annyira legyengülnek, hogy egyenként átlagosan csak egy baktériumot tudnak elpusztítani, ami a baktériumölő képesség 92 százalékos csökkenését jelenti. (Egy közepes nagyságú túrósszelet (pite vagy rétes) vagy 1 liter üdítő tartalmaz ilyen mennyiségű cukrot.) A cukor fehérvérsejtet pusztító hatása tartós. A károsodás egészséges egyéneknél 5 órán át tart. Ez alatt az idő alatt tehát a fehérvérsejtek nem nyújtanak maximális teljesítményt. Amikor valaki a nap folyamán többször fogyaszt cukrot, egész biztos, hogy a nap legnagyobb részében alig tudnak dolgozni az immunrendszer katonái. Nagyon jó védekezés a fertőző járványok idején, ha nem fogyasztunk sem állati eredetű, sem fehér cukrot tartalmazó táplálékot.

Egy 36 órás böjt lényegesen növeli a fehérvérsejtek baktériumölő képességét. Ezért van az, hogy amikor betegek vagyunk, nem kívánjuk az ételt.

A rendszeres cukorbevitel hatásának következményeként jellemző a magasabb inzulinszint is, amely a rosszindulatú daganatos betegségek egyik rizikófaktora. A cukor jelenlétében több enzim működése is rendellenessé válik, így az emésztési mechanizmus is változik, ezért megnőhet egyes élelmiszer-allergiák valószínűsége. Nem elhanyagolható természetesen a cukor „üres” kalóriatartalma sem, mely feleslegesen égeti a szervezetet és elhízáshoz vezet. Ha nem tud elégni a szénhidrát, főként zsírszövetté alakul. A cukor a fogszuvasodás, az emésztési zavarok, a gyomor- és nyombélfekély egyik fő kiváltója, mert irritálja a nyelőcső, a gyomor és a bélcsatorna nyálkahártyáját és kb. 20 százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Összefüggésbe hozható az epekővel és az epehólyag-gyulladással, továbbá hátrányos a máj és a vese működésére, megzavarja a hormonháztartást. Az erjedési folyamat (főleg az egyidejűleg tejet és cukrot, valamint a tejet, tojást és cukrot tartalmazó ételeknél) gyakran szellemi tompaságot, ingerlékenységet, kedvetlenséget, rossz közérzetet, hangulati hullámzást okoz.
A székrekedés, a szembetegségek, a bőrbántalmak, a köszvény súlyosbodása, a nemi érés felgyorsulása (a hormonokat befolyásoló hatása miatt), sőt, a depresszió is szoros kapcsolatban van a cukorfogyasztással. Elsavasítja a szervezetet, felgyorsítja a csontritkulást, kedvez a káros baktériumok és a gombák szaporodásának a bélflórában.

A nassoláson, cukros ételeken felnövekvő fiatalok egyrészről túlsúlyosak, másrészről vitamin- és ásványianyag-hiányban szenvednek. Gyermekeknél az idegrendszeri labilitást, pszichés zavarokat nagyban befolyásolja a cukorbevitel mértéke. A B-vitamin hiányát okozza, így, főleg gyermekek esetében, csökkenti a felfogó- vagy intellektuális képességet. Ehhez a vércukorszint ingadozása is hozzájárul. Túlzott bevitele álmosságot, dekoncentráltságot, szellemi kimerülést okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése