2016. szeptember 24., szombat

A kézfej ápolása





Az arc, nyak és dekoltázs mellett a kézfejünket is fokozottan kell ápolnunk, hiszen a kézfejen lévő bőr nagyon sok külső hatásnak van kitéve – egész nap ’védtelenül’ nap, szél, meleg és hideg éri. A nap folyamán mosakodunk szappannal, tusfürdővel. Minden tevékenység előtt és után általában kezet mosunk. Háztartásai munka végzésekor különböző vegyi anyagokat használunk, amelyek közvetlenül érintkeznek kezünk bőrével. És akkor még nem beszéltünk sérülésekről, emelésről stb.  Sokan, akik egyébként sok időt és pénzt költenek arc-, nyak- és jó esetben dekoltázsbőrük ápolására, elhanyagolják a kézfejük védelmét és fiatalítását. Márpedig a kézfej vékony bőrére talán még jobban oda kellene figyelnünk, hiszen ez az egyetlen olyan terület, amit nem lehet plasztikai műtéttel megfiatalítani! Mindazokat az eljárásokat, amiket alkalmazunk az arcra, alkalmazhatunk a kézfejünk szépítésére is – tehát amikor eleve kezelésen vagyunk, kérjük kozmetikusunkat, hogy a kezelést a kezünkön is végezze el
autóba ülnek és a szélvédőn át a frissen kezelt, még érzékeny bőrük azonnal ki van téve a nap károsító hatásának, amit eleve a szélvédő üvege fel is erősít.

Mire figyeljünk még?
  •   Törölközésnél ügyeljünk arra, hogy a kéz teljesen száraz legyen, mert a nedves bőr a legkisebb légmozgás hatására is kiszárad, felső rétege megrepedezik és érdessé válik.
  •   Legyen a táskánkban mindig valamilyen krém, ha nincs éppen kézkrémünk, lehet az testápoló is. Én például, ha valakitől kapok egy új arckrémet ajándékba, ami eltér az általam használtaktól,  azt mindig kézápolásra használom el, mert arcomon  nem keverek különböző márkájú termékeket.
  •  Lehetőleg minden kerti és háztartási munkát gumikesztyűben végezzünk, főként azokat, amelyek során vizet és/vagy vegyszert használunk.
  • Télen, ha az anyagiak lehetővé teszik, kérjünk paraffinos kézápolást a kozmetikusunktól – nagyon szépen ápolja, puhítja és hidratálja ez a kezelés a kézfejünket.
  •  Tél folyamán, hidegben mindig húzzunk kesztyűt, hogy megelőzzük a bőr kiszáradását és repedezését.
  • Nyáron, illetve hosszabb autós utazás során az év bármely szakában kenjük be kezünket UV szűrős arckrémünkkel vagy bármilyen naptejjel, mert a nap káros hatását a szélvédő felerősíti.
  •  Heti egyszer, amikor az arcodat is radírozod, a kézfejeden is végezd el a peelingezést, hogy eltávolítsd róla az elhalt hámsejteket. Az ezután felkent krém még jobban hasznosul!
  • A kezek szépségét ronthatják a tenyér és az ujjak bőrén lévő hámvastagodások, bőrkeményedések is. Ápolásuknál jól alkalmazhatók a langyos-olajos áztatások és a rendszeres krémezés. Különösen hideg időben gyakran előfordul, hogy a kéz bőre lilás-piros. Ilyenkor segít a vérkeringést serkentő váltakozó hideg meleg kézfürdő és a kézkrémmel végzett masszírozás.
  •   Arra is figyeljünk oda, milyen típusú gyógyszert (antibiotikumok, hormontartalmú készítmények, fogamzásgátlók, stb.), esetleg olajat használunk (gondolok itt pl. a bergamott olajra, szantálfaolajra),  mert azok is kiválthatnak pigmentfoltokat. A nap károsító hatásait igen gyakran fokozzák még egyes parfümök (bőrre ne, csak ruhára permetezzük), dezodorok, antibakteriális hatású szappanok hatóanyagai, mesterséges édesítőszerek, stb.


Szóval, amikor csak eszedbe jut, krémezd a kezed,  ne várd meg, amíg láthatóvá válnak a szárazság jelei. Nekem van kézkrémem a kocsiban (igaz, nyáron felforrt :)), egy az ágy mellett, egy a konyhában és egy a táskámban. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése